Verhoogd risico op hypertensie bij dagelijks glas frisdrank
Share
Verhoogd risico op hypertensie bij dagelijks glas frisdrank.
Nieuw onderzoek van het Maastricht UMC+ laat zien dat al één glas suikerhoudende frisdrank per dag samenhangt met een duidelijk hoger risico op hoge bloeddruk. Het risico op hypertensie ligt bij dagelijkse frisdrankdrinkers bijna 30% hoger dan bij mensen die geen frisdrank drinken en dat op basis van Nederlands onderzoek, in Maastricht.
In De Maastricht Studie, met ruim 5.800 volwassenen uit Zuid-Limburg, keken onderzoekers specifiek naar fructose: de fruitsuiker in frisdrank, fruit en sap. Opvallend genoeg werd de verhoogde bloeddruk alleen gezien bij fructose uit frisdrank. Dezelfde hoeveelheid fructose uit fruit of vruchtensap liet géén verhoogd risico zien. Het gaat dus niet alleen om de hoeveelheid suiker, maar ook om de bron.
Om dat beter te begrijpen deden de onderzoekers een kleine interventiestudie met 21 gezonde mensen. Zij kregen vier keer 20 gram fructose, steeds in een andere vorm: als appel, appelmoes, appelsap of opgelost in water zoals in frisdrank. Alleen de ‘frisdrankvorm’ zorgde voor een duidelijke stijging van de bloeddruk. Dat wijst erop dat de verpakking waarin suiker zit, mét of zonder vezels en beschermende stoffen een groot verschil maakt.
Voor de praktijk betekent dit dat een dagelijks frisdrankje minder onschuldig is dan het lijkt, zeker voor mensen met (een risico op) hart- en vaatziekten. Bewuster kiezen voor water, thee, (bruis)water met een smaakje of suikervrije varianten is een relatief simpele stap die op de lange termijn veel kan opleveren voor je bloeddruk en algemene gezondheid.
Suikerhoudende frisdrank speelt een rol bij hoge bloeddruk, diabetes, leververvetting en andere aandoeningen. Als samenleving én als organisaties kunnen we hier nu al op inspelen door gezondere en minder bewerkte keuzes makkelijker en aantrekkelijker te maken.